APRIMAR AMB ACUPUNTURA. CÒM ÉS POSSIBLE?

Compartir:

Som moltes les persones que hem començat dietes, més dietes…i més dietes!! I com a molt, després d’una o dues setmanes, l’ansietat, la gana, el cansament físic i psíquic i la sensació de trobar-nos baixos d’energia ens han fet abandonar-les, deixant-nos amb l’autoestima molt baixa.

Per a les persones que pateixen d’obesitat o qualsevol altra patologia, la medicina xinesa els pot oferir una experiència veritablement transformadora. No es tracta només de disminuir el pes, si no que a més a més es busca que la persona pugui gaudir d’un bon estat de salut. L’Objectiu és millorar la seva qualitat de vida i maximitzar la seva sensació de benestar, eliminar o retardar l’envelliment i la malaltia, així como aconseguir una vida més llarga i feliç.

“Si estàs disposat a tenir un paper actiu en la teva salut i en la teva vida, la medicina xinesa és per a tu.” Sano y en Forma Wahng Shu-li, Ph.D. TCM.

“Aconseguir un bon estat de salut no és com escalar una muntanya, amb un objectiu clar, si no més aviat com cuidar un jardí, proporcionant una cura constant i posant atenció als canvis de l’entorn”. Sano y en Forma Wahng Shu-li, Ph.D. TCM.

Què és l’obesitat i perquè es produeix segons la teoria de la Medicina Xinesa?

La teoria en Medicina Xinesa diu que les principals causes de l’obesitat resideixen en els factors hereditaris i en els problemes derivats de l’estil de vida. La primera es refereix a la constitució de la persona. Els factors adquirits es relacionen amb la preferència per alguns menjars en particular, la gana desmesurada, el temperament tranquil i la falta d’exercici.

bascula

Quina és la relació del Sistema Digestiu (Melsa/Estomac) i el sobrepès?

Segons la medicina xinesa, la debilitat del sistema digestiu es considera com la causa principal de l’obesitat. Melsa i Estomac són els principals òrgans digestius i estan estretament relacionats.

L’Estomac rep el menjar que ingerim, el processa i madura. La Melsa rep el menjar parcialment digerit per l’Estomac i el transforma en nutrients, absorbent l’essència i l’aigua dels aliments, per a enviar-los finalment cap a fora i distribuir-lo per tot l’organisme. Per lo tant, l’organisme rebrà els nutrients necessaris, si la Melsa està en plenes facultats. Si pel contrari, la Melsa està insuficient, no aconseguirà transformar correctament el menjà que rep de l’Estomac, provocant una deficiència nutritiva, que es manifestarà amb debilitat corporal, dificultat respiratòria, mandra o letargia, distensió abdominal i femtes líquides.

La Melsa és també responsable del transport de l’aigua i del menjà. Quan aquesta funció es veu alterada, l’aigua i el menjà s’estanquen produint el que en medicina xinesa es diu “Flema-Humitat” que empitjora amb el consum excessiu de menjars grassos i dolços. Si a més a més no es fa exercici de manera regular i te un estil de vida sedentari, l’excés de calories i Flema-Humitat s’anirà acumulant en el cos, predisposant a la persona al sobrepès. Aquesta Flema i Humitat s’anirà acumulant als teixits de forma grassa i conseqüentment pot aparèixer complicacions, com un índex elevat de colesterol i nivells alts d’altres greixos a la sang.

 

 

 

Tractament segons la Diferenciació de Síndrome?

Els tractaments en medicina xinesa s’apliquen en base a una Diferenciació de Síndromes. Un síndrome és un conjunt de signes i símptomes interrelacionats que en conjunt revelen les característiques fonamentals de la condició del pacient. Aquests signes i símptomes reflecteixen   l’estat dels òrgans interns. Així mateix un síndrome és el reflexe d’un mecanisme patològic subjacent, anomenat arrel.

En què es basa el Tractament en Medicina Xinesa?

La medicina xinesa així com la biomedicina es basa en la teràpia dietètica, que és essencial per a tractar l’obesitat.

Amb una dieta apropiada i aplicant uns hàbits diaris saludables, es pot reduir pes i frenar la progressió d’altres patologies, i inclús aturar-les.

Cada aliment te les seves propietats i es selecciona en funció del síndrome (conjunt de símptomes i signes) del pacient per a tractar una malaltia o mantenir la salut.

La teoria de la medicina xinesa classifica els aliments segons el seu sabor (picant, amarg, dolç, àcid i salat) i naturalesa (fred, calent, tebi, fresc i neutre). Cada un d’aquests sabors tenen accions diferents.

Exemples:

ALL: Calent, Picant.

Funció: Escalfa el sistema digestiu i tonifica l’Estomac, promou la digestió i el moviment del Qi, expulsa els paràsits i desintoxica.

ESPÀRRECS: Lleugerament calent, amarg i dolç.

Funció: Tonifica Melsa i augmenta el Qi, nodreix el Yin i hidrata la sequedat, augmenta els líquids orgànics i disminueix la set, combat el càncer i desintoxica.

OU: Neutre y dolç.

Funció: Nodreix el Yin, tonifica la Sang, hidrata la sequedat, enforteix el Cor i calma els nervis.

CEBA: Neutre, àcid.

Funció: Elimina flema per fred, desintoxica, elimina els paràsits, disminueix els nivells de colesterol i prevé l’arteriosclerosi.

ajo cebolla

 Dieta medicinal

La dieta medicinal per tractar l’obesitat te com a objectiu actuar sobre les causes del sobrepès utilitzant mètodes de tonificar la Melsa, dispersar la humitat , estimular la circulació sanguínia, promoure la micció per eliminar l’excés d’aigua i transformar la flema. Després de seguir aquest tipus de dieta durant un període, es redueix l’excés de líquids emmagatzemats al cos i el greix es va desfent i eliminant gradualment.

Altres tècniques de la Medicina Tradicional Xinesa

Les tècniques de l’acupuntura i l’auriculoteràpia tenen un efecte regulador i de control sobre la sensació de gana, per facilitar al pacient l’adaptació a una nova manera de menjar. A més a més te un efecte relaxant que permet aprimar sense canvis d’humor i sense efectes secundaris.

Què pots fer per a aconseguir el pes desitjat?

Al mateix temps que es fa la dieta és recomanable l’exercici físic i canvis en l’estil de vida.

S’ha constatat en molts estudis que l’exercici aeròbic és la millor forma per perdre pes. Són molts els exercicis aeròbics que es poden practicar, però els més efectius per a perdre pes ràpidament són caminar, nedar i fer footing.

Alguns hàbits que es poden canviar i són molt beneficiosos, són pujar i baixar escales, caminar sempre que es pugui, abans d’agafar cotxe o transport públic…

pies andando

Dietes miracle

Les “dietes miracle” indueixen a una restricció calòrica i de nutrients molt severa, que generalment condueix a situacions de carències que les fa insostenibles en el temps i perilloses per la salut.

Per exemple, les dietes fredes basades simplement en vegetals poden incórrer en debilitar l’energia de Yang de Melsa, produint símptomes com inflor abdominal, fatiga, debilitat i fredor a les extremitats.

I contràriament, existeixen dietes basades en el consum exclusiu de proteïnes. Segons la medicina Xinesa tant la carn com el peix (principal font de proteïna) són de sabor dolç. Un excés en el sabor dolç pot afectar la Melsa “encharcando” i generant molta humitat, que a llarg terme pot produir una Calor interna, donant símptomes com estrenyiment, infecció d’orina, mal alè, mal de cap, mareig, deshidratació…

Altres dietes miracle consisteixen en eliminar líquids de l’organisme de manera massiva, donant una falsa pèrdua de pes, ja que es tornen a recuperar quan es torna a acumular líquids.

LA VOLUNTAT

En la línia del que hem comentat anteriorment, hi ha un requisit importantíssim per poder complir el propòsit de fer una dieta, un canvi d’hàbit, d’una nova vida… Aquest és LA VOLUNTAT.

 

Fuerza Voluntad (Gandhi)

 

Segur que no és la primera vegada que et proposes fer una dieta. Aquesta vegada has anat a un dietista recomanat per la teva amiga a la que li va anar molt bé, també a la teva veïna, a l’amiga de la teva amiga, etc. Tens una dieta a casa, la inicies durant 1, 2 dies i al tercer dia comences a saltar-te-la. Només et ve de gust el que no hi és a la dieta. T’agafa ansietat, nervis, mal humor perquè no tens la força de voluntat que necessites per poder seguir la dieta de manera continuada. A la següent visita amb el dietista ja no hi vas perquè et fa vergonya veure que el teu pes és el mateix i inclús que ha augmentat.

I et demanes, què faig? No estic contenta ni amb la meva figura, ni amb mi mateixa. Menjo malament, amb ansietat i a més a més no tinc ganes ni d’anar al gimnàs, ni d’arreglar-me, ni de sortir…

Qui m’ajuda a controlar aquesta ansietat? Com aconsegueixo tenir la força de voluntat que necessito per aprimar-me?

 

Fuerza Voluntad 5

 

L’acupuntura és una tècnica de la Medicina Tradicional Xinesa, de fa més de 3.000 anys a.C. Segons la MTC la VOLUNTAT pertany a l’Òrgan Ronyó (en MTC es considera que cada Òrgan té un conjunt de determinades funcions físiques, mentals i emocionals). La VOLUNTAT és la capacitat de posar-se en acció, és com si fossin les ganes de viure. Si Ronyó està fort, la persona segueix els seus plans amb gran força de voluntat i capacitat d’acció concentrant-se en les metes que s’ha proposat. Però si per el contrari el Ronyó està dèbil la persona no és perseverant i es desanima fàcilment. La falta de motivació i poca força de voluntat acostumen a ser símptomes acompanyants de la depressió.

Tonificant el Ronyó aconseguim que aquesta força de VOLUNTAT s’activi, el que t’ajudarà a poder seguir la teva dieta sense esforç i estaràs més motivada per aconseguir-ho. Podem tonificar Ronyó mitjançant l’acupuntura i la moxibustió en els punts Du4-Mingmen i Ren4-Guanyuan, dels que parlarem en el següent article.

Compartir:

1 Comment

  1. encuentor aquest tipus de tècniques molt interessants, sobretot per a mi perquè m’agrada el natural i saludable. crec que l’acupuntura és una de les tècniques que més sorprèn pels seus resultats però són moltíssims els mètodes que es poden prendre com recomanables per sobre de la medicina tradicional. però com bé diu la nota, la voluntat aquesta per davant de tot i és funadamental per arribar als nostres objectius siguin qual siguin.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *