¿EMPATXAT DE TANTS TIBERIS?

Compartir:

Us presentem algunes propostes per combatre els estancaments d’aliments que pràcticament segur a més d’un li haurà afectat en aquests dies que portem de festes…i els que ens esperen!

En primer lloc…¿Què és un estancament d’aliments?

En aquestes dates en que els menjars s’allarguen durant tot el dia i en que tot esta tan gustós que no podem deixar-nos res al plat, trobem que en moltes ocasions el menjar massa ràpid i amb ànsia, o el fet de menjar en excés ens deixa fora de combat durant un temps. La falta de gana, la distensió abdominal, la sensació de plenitud que s’alleuja al vomitar, les nàusees, els vòmits, el mal alè, les regurgitacions àcides, deposicions aquoses, o fins i tot la manca de son són algunes de les simptomatologies més comuns que trobem dins aquest cas, però… ¿que podem fer per evitar-ho?

En primer lloc, sempre és recomanable la prevenció, intentar menjar petites quantitats de forma pausada, sense pressa, sense ansietat, gaudint cada tros, i mastegant fins l’excés, amb la intenció de que tota la maquinària digestiva tingui la mínima feina possible per fer el seu procés. Però en certes ocasions, el menjar és tan bo que no podem evitar passar per aquest mal tràngol… així que aquí teniu algunes de les matèries utilitzades en Medicina Tradicional Xinesa que de ben segur ens ajudarà tenir-les al rebost…

  • VEL DEL PEDRER DEL POLLASTRE (JI NEI JIN):

:Malgrat no es tracti de cap verdura ni fruita, no deixa ser una part de la que podem disposar molt sovint a la cuina, i el seu ús ens pot ser molt útil. La seva naturalesa és neutre, el sabor és Dolç, i té afinitat pels meridians de Melsa, estómac intestí prim i bufeta, per tant, les seves accions es centraran en la part digestiva i en la micció. Principalment eliminaran l’estancament dels aliments regulant el Qi de Melsa i Estómac, estimulant així la digestió que treu gana, causa plenitud, regurgitacions, etc… Degut a la seva afinitat pel meridià de Intestí Prim i bufeta, també s’utilitza per tractar l’eneuresi, les miccions frecuents i les expulsions del tracte urinari i biliar. La dosi terapèutica és entre 1,5 i 3 grams de pols de la matèria seca.

 

  • LLAVOR DE RÀVE “XINES” (LAI FU ZI):

No deuria faltar tampoc al nostre rebost de remeis. La seva naturalesa és neutre i de sabor Dolç i Picant, tenint afinitat pels meridians de Pulmó, Melsa i Estómac. La seva gran acció és dispersar l’estancament d’aliments en el cas de notar plenitud d’estómac, eructes amb mala olor, regurgitacions àcides i dolor abdominal i/o diarrea. Dona resultats molt més precisos combinada amb altres matèries com l’Arç vermell(Shan Zha) per dispersas aliments grassos, amb massa fermentata (Sheng qu) pels estancaments provocats per farines d’arròs o malta i per les farines de blat. La seva dosi terapèutica és de 6 a 9 grams de llavors. És molt important evitar el seu ús els primers mesos d’embaràs o si tens constitució feble. És incompatible amb el Ginseng i la Rhemania, i no es recomana el se tractament durant un llarg període de temps.

 

  • ARÇ VERMELL (SHAN ZHA):

Matèria especialment indicada per afavorir les digestions de carns vermelles i greixos (de 9 a 15 grams) S’ha d’evitar el seu us en cas de debilitat o que no existeixi estancament d’aliments. Te particularitats diferens segons el seu tractament, per tant:

  1. SI ÉS TOSTADA: Afavoreix la digestió de greixos i carns. Tracta la plenitud, la distensió, el dolor abdominal, la diarrea aquosa per l’excés d’aquestes carns.
  2. SI ESTA CARBONITZADA: Activa i elimina la estasis de sang, tractant masses abdominals, la retenció de loquis o fins i tot les hernies abdominals.
  3. SI ESTA CRUA: es fa servir per tractar el colesterol i les alteracions coronàries
  • ORDI (MAI YA):

Útil per dispersar els estancaments produïts per fècules i fruites, fent-se servir en nens amb mala digestió de la llet i per millorar la digestió en cas de insuficiència de Melsa. S’ha d’evitar el seu ús durant la lactància. La seva dosi terapèutica es troba entre els 9 i els 30 grams. També té altres qualitats segons el seu processat:

  • CRÚA: disminueix la secreció de llet en la lactància, fent-se servir per provocar la iterrupció de la lactància i en la mastitis.

TORRADA: estova el Fetge i regula el Qi, tractant així el bloqueix del mateix.

 

Compartir:

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *