LA PELA DE LA MANDARINA

Compartir:

Un altre tresor de la Medicina Tradicional Xinesa s’amaga en un altre fruita que ja comencen a aparèixer en totes les fruiteries, ¡La Mandarina! Fruita que pertany als cítrics, te una polpa que ens aporta gran quantitat de Vitamina C, Vitamina B, àcid cítric i carotens. Ja sota el prisma de la Medicina Xinesa, se la considera una fruita de sabor dolç i àcid, naturalesa fresca i amb acció directe a Melsa i Pulmó, considerant que lubrifica el Pulmó, afavoreix la producció de líquids orgànics, activa la circulació de Sang i Qi, essent així útil en estrenyiments, obesitat, nàusees i vòmits i estrès. Però, ¿Què més amaga aquesta deliciosa fruita? Aquí explicarem algunes propietats que ens aporta allò que llencem al menjar-nos una, ¡¡LA SEVA PELL!!

La Medicina Tradicional Xinesa contempla dues situacions:

  • Pell de Mandarina Verda (QING PI) En aquest cas considerem que té un sabor amarg i picant, de naturalesa calenta i afinitat pels meridians de Vesícula Biliar, Fetge i Estómac. Té les propietats de desbloquejar i trencar el Qi de Fetge que es presenta amb dolor al tòrax, hipocondris i depressió. Elimina i dispersa l’estancament que es mostra en tumors, megalies o hernies, i per últim tracta els estancaments de aliments beneficiant la digestió. No es recomana en casos de Insuficiència de Qi, que es manifesta amb respiració tallada, veu dèbil, sudoració espontània, disminució de la gana, diarrea i/o cansament generalitzat. La seva dosi terapèutica està entre els 3 i els 9 grams diaris de matèria seca.

piel de mandarina

  • Pell de Mandarina Madura (CHEN PI) També és una reguladora del Qi, coneixent-la com a carminativa. El seu gust és amarg, picant i a diferència de QING PI, també és aromàtica. La seva naturalesa és calenta i te més afinitat pels meridians de Pulmó, Melsa i Estómac. En aquest cas, aquesta reguladora del Qi harmonitza el Centre i allibera el diafragma concentrant la seva acció en la Melsa/Estómac, tractant així la distensió epigastrica o abdominal, la inflor, els eructes, les nàusees i els vòmits. Al ésser aromàtica, asseca la Humitat i transforma el Tan, per tant te propietats per tractar la Tos amb expectoració abundant i asma amb sensació de plenitud al tòrax. Es deu tractar amb precaució en casos de Calor per Excés, caracteritzat per un envermelliment de la cara, set de begudes fredes, gust amarg a la boca, febre alta… Evitar també el seu ús en cas de tos seca deguda a una Insuficiència de Qi o de Yin, marcada amb una tos seca, débil, no productiva, calor en mans i peus per la nit.

pieles citricos

 

És per tot això pel que es considera un tresor indispensable al nostre rebost de salut.

És molt senzill el poder guardar aquestes pells, deixar-les assecar i emmagatzemar-les a un lloc fresc i sec per que es conservin amb totes les seves propietats, i així poder utilitzar-les en el moment que ens facin falta.

Compartir:

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *